Zorgen voor later ?

Phil at Home vroeg aan 1000 Belgen waar zij het liefst zouden verblijven als volledig zelfstandig wonen later niet meer zou lukken. En wat ze het meeste zouden missen. Diezelfde vragen hebben de bevraagden ook beantwoord voor hun ouders.

Lees meer hieronder.

Liever geen rusthuis   

Als zelfstandig thuis wonen niet meer lukt, zijn er meestal niet zo heel veel mogelijkheden. Een woonzorgcentrum is één optie, maar slechts 3 op 10 (28,6 %) van de bevraagden ziet het zitten om zijn oude dag door te brengen in een woonzorgcentrum. Voor de ouders beschouwen iets meer van de ondervraagden het als de beste keuze, maar ook daar blijft het een minderheid (34,8%).

Wat we zouden missen 

Wanneer mensen in een woonzorgcentrum zouden belanden, zouden ze volgens de enquête vooral hun vrijheid en hun thuis missen, maar ook hun buurt, hun hobby’s en hun uitstapjes. De gedachte dat ze hun huisdier zouden moeten achterlaten, is voor veel ondervraagden evenmin een leuk vooruitzicht.

Welk alternatief?

Maar als zelfstandig wonen niet meer lukt en mensen het woonzorgcentrum liever vermijden, wat dan wel? Zelfstandig thuis blijven wonen mét professionele ondersteuning, daar kiezen de meesten voor. Zowel voor zichzelf (66,9%) als voor hun ouders (51,3%).

Hinderpalen om thuis te blijven wonen

Ook Phil at Home gelooft dat ouderen liefst zolang het kan in hun eigen vertrouwde omgeving willen blijven. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Bijna de helft van de bevraagden maakt zich zorgen over hun veiligheid als ze thuis blijven wonen. En wanneer het over hun ouders gaat, is dat zelfs iets meer dan de helft. Zelf niet meer kunnen koken of klussen, vormt voor 3 op 10 van de bevraagden ook een groot probleem. Ouderen die thuis willen blijven wonen, staan dus voor een heleboel uitdagingen.

Combinatie van menselijk contact en technologie

Precies op die uitdagingen wil Phil at Home een antwoord bieden. De startup binnen de verzekeringsmaatschappij AG ondersteunt ouderen op 4 assen: veiligheid, comfort thuis, communicatie en organisatie van het dagelijkse leven. Centraal hierin staat ‘Phil’, een persoonlijke coördinator uit de streek.

Het unieke aanbod aan technologie (alarmsystemen, communicatietechnologie, …) en menselijk contact (organisatorische hulp voor de ouderen, maar evengoed een babbel en het peilen naar bijkomende noden) vult een leemte in de thuiszorg op. Waarbij Phil at Home natuurlijk wel samenwerkt met andere spelers in de thuiszorg.