Vogels in de tuin, een plezier om naar te kijken !

De natuur ziet er nu misschien een beetje kaal uit, maar als u goed kijkt ontwaart u toch heel wat leven tussen de struiken. Meesjes schieten schichtig van tak naar tak, een vinkje zingt zijn ‘suskewiet’ en een roodborstje komt nieuwsgierig piepen. Deze en andere tuinvogeltjes zijn ook in de winter druk in de weer. Welke vogels herkent u buiten? En wat is uw lievelingsvogeltje?

Vogeltelweekend Op 30 en 31 januari vindt in Vlaanderen het  Grote Vogelweekend  plaats. Dan kan u Natuurpunt mee helpen om de vogels in ons land te tellen. Maar ook op alle andere dagen van het jaar beleeft u vast veel plezier aan onze gevleugelde vrienden.Schuif uw relaxzetel voor het raam en er valt altijd wat te beleven. Welke diertjes vormen een koppeltje? Welke nieuwkomer waagt zijn kans? Waar bouwt het mezenpaartje zijn nestje? Het is fijn en ontspannend om ze in de gaten te houden. Vogels kijken is beter dan een soap op de tv!

Elke vogel zingt zoals hij gebekt is Als u ’s morgens nog in uw bed ligt, hoort u misschien al een merel fluiten. En terwijl u een boterham zit te eten, zijn ook de mussen en de mezen kwiek op zoek naar hun ontbijt. Af en toe krijgt u een winterkoninkje of een schichtige groene specht op bezoek. Heeft u hem gezien? Hij valt nauwelijks op in het groene gras en vliegt vlug weg als hij u in het vizier krijgt. Tortel- en houtduiven pikken graag een graantje mee en laten tot ’s avonds hun typische ge-roekoe horen. Welke vogel kan u goed nabootsen? Misschien heeft u het nog wel van uw vader of grootvader geleerd…

Nog meer vogels in uw tuin U hoeft heus geen (grote) tuin te hebben om vogels te spotten. Een uitzicht vanuit uw appartement of het rusthuis op wat bomen en struiken volstaat. Op het platteland of in de drukke stad, onze vogels voelen zich overal thuis.Wil u nog meer leven in de brouwerij, dan kan u uw tuintje of balkon nog aantrekkelijker maken voor vogels. Zeker in de winter komen ze maar wat graag af op het extra voer dat u voor hen klaarlegt. Met een gevarieerd menu van granen, zaden, pitten, broodkruimels, nootjes en stukjes appel trekt u een gevarieerd publiek aan. In een strenge winter kan u ook vetbollen ophangen. Kies een plekje uit waar u de vogels goed ziet, maar waar ze makkelijk in een struik of heg kunnen schuilen als er gevaar dreigt. Plaats de voederplek ook niet te dicht bij het raam zodat de beestjes er niet tegen vliegen.Vogels voelen zich nog meer thuis in een tuin met veel veilige rust- en nestplaatsen. Laat u een klusjesman komen om uw tuin te onderhouden, vraag hem dan om niet alle struiken tegelijk te snoeien. Zorg ervoor dat hij ook hier en daar een hoopje bladeren laat liggen: de vele insecten die erin schuilen, vormen een feestmaal voor de vogels.

Ga naar buiten waar de vogeltjes fluiten  Op een mooie winterdag kan u naar buiten om te genieten van al het gefladder. Tijdens een korte wandeling of op een bankje in de zon, ziet u de vogels misschien niet meteen (tenzij u wat voedsel bij zich heeft natuurlijk), maar u hoort ze des te meer. Wist u dat recent onderzoek heeft aangetoond dat een wandeling in de natuur nog meer deugd doet als we vogels horen fluiten? Als u naar buiten gaat, heeft u bovendien ook wat beweging en frisse lucht. En u kan al eens een babbeltje slaan. Doe een warme sjaal om, trek uw stevigste schoenen aan en zorg ervoor dat je niet valt. Vergeet ook uw veiligheidshorloge met ingebouwd personenalarm niet. Het werkt buiten even goed als binnen en zorgt ervoor dat u altijd snel iemand kan verwittigen als er iets scheelt.

Is het weer minder geschikt om naar buiten te gaan? Niet getreurd! De vogels zorgen er wel voor dat u ook vanachter uw raam niets van het mooie schouwspel moet missen

Veel plezier !