De opmars van technologische innovatie en dienstverlening aan huis.

Eén op de vier Vlaamse rusthuizen heeft plaatsen op overschot. Dat blijkt uit een onderzoek van adviescentrum Probis en ING bij meer dan 500 instellingen. De cijfers zijn opmerkelijk omdat er 10 jaar geleden nog lange wachtlijsten waren.  Bron: NWS - Stefan Grommen - 25/09/2018

 

Er is technologische innovatie, er is dienstverlening aan huis. U kan een opname in een woon-zorgcentrum dus langer uitstellen.

De bezettingsgraad van de Belgische woon-zorgcentra ligt gemiddeld nog altijd vrij hoog, maar is de voorbije jaren gedaald van 96,3 procent in 2015 naar 95 procent vandaag. Dat blijkt uit een studie van adviescentrum Probis en ING bij 558 instellingen, ongeveer een derde van het totale aantal woon-zorgcentra. 7 op de 10 rusthuizen geeft aan dat de wachtlijst de voorbije drie jaar heel wat korter geworden is. De structurele wachtlijsten van drie jaar geleden bestaan niet langer, klinkt het bij de onderzoekers. 

Hoewel er grote regionale verschillen zijn, heeft een kwart van de Vlaamse instellingen bedden op overschot. In Brussel zelfs één op de twee rusthuizen. Een op de drie rusthuisuitbaters denkt dat de kans op lege bedden de komende twee jaar groot is. Binnen Vlaanderen is er vooral in de provincies Limburg en Antwerpen niet altijd genoeg vraag om de volle capaciteit te benutten. Een kwart van de instellingen heeft er respectievelijk 93 en 95 procent bezettingscapaciteit of lager.

Meer thuiszorg

Opmerkelijk, want enkele jaren geleden leek er nog een nijpend tekort te zijn aan rusthuisbedden. "Enerzijds is er de voorbije jaren capaciteit bijgekomen in de sector. En dat was toen ook wel nodig", legt professor Jeroen Trybou van Probis uit. "Maar anderzijds is de zorgsector ook in evolutie. De verwachtingen van senioren zijn veranderd. Ze willen langer ouder worden thuis."  Die mogelijkheden zijn er ook meer, merkt Trybou op. "Er is technologische innovatie, er is dienstverlening aan huis. Dat maakt het mogelijk om een opname in een woon-zorgcentrum uit te stellen."

Maar zat er dan geen grote vergrijzingsgolf aan te komen? "De vergrijzing is een realiteit. Maar het is pas binnen tien jaar dat de vergrijzingsgolf nadrukkelijk aanwezig is en zal versnellen", weet Trybou. Pas binnen 30 jaar zal de huidige populatie 80-plussers in het land in aantal ongeveer verdubbeld zijn.