Dag van het Geluk

Dag van het Geluk: 3 tips om elke dag gelukkig te zijn

Dagelijks maken we tal van kleine dingen mee die een 'instant smile' op ons gezicht toveren. Geniet ervan!

De Internationale Dag van het Geluk, die elk jaar op 20 maart wordt gevierd, herinnert ons eraan dat we honderden redenen hebben om te glimlachen, zowel op ons 7e als op ons 77e: "Ik ben gelukkig als ik in mijn tuin vogels zaadjes zie pikken uit een huisje dat ik in een boom heb opgehangen", schrijven mensen op sociale media.

Dergelijke berichtjes worden massaal gepost. Je hoeft geen grote reizen te maken om gelukkig te zijn. "Geluk is niet te koop, geluk zit vanbinnen, geluk moet je voelen in je hart, op elk moment van je leven", zegt een oud Afrikaans spreekwoord.

Van zonsopgang tot zonsondergang zijn er momenten van geluk:

  • Open de gordijnen en voel de warmte van de zonnestralen op je gezicht
  • Voel hoe je kat zich in je schoot nestelt en geniet als je hem aait
  • Snuif de heerlijke geur van verse koffie op
  • Denk rustig na over alle dingen die je die dag gaat doen
  • Laat je volledig meeslepen in een spannend boek
  • Maak iets lekkers klaar voor je kleinkinderen
  • Kijk nog eens naar een film uit je jeugd
  • Geniet van een heerlijk warm bad

Voorbeelden genoeg. Wetenschappelijke studies tonen de effecten van geluk op onze gezondheid aan: langere levensverwachting, grotere harmonie binnen het koppel, veel meer energie... Maar hoe bereiken we dit geluk?

1. Omring jezelf met de mensen die je graag ziet

Om gelukkig te zijn, moet je altijd contact met hen blijven houden. Een familiefeest, een verjaardag of zelfs een videogesprek met een tablet. Tjdens de laatste lockdown deden we vaak aan videobellen. Natuurlijk kan er niets op tegen de warmte van fysiek contact, maar het zien van en praten met je kinderen zorgt voor een glimlach en vrolijkt de dag op.

Beeld je dat moment in waarop je een foto tegenkomt van je zoon toen hij nog maar vijf was en met een bal speelde in de tuin. Waarop je die oude videocassettes herbekijkt, die je maakte tijdens een vakantie in het zonnige Frankrijk. Herinnering is een kostbare bondgenoot van geluk. Cultiveer je herinneringen door ze een tweede leven te geven.

2. Onderhoud mooie vriendschappen

Een moment van geluk deel je, of het nu met een familielid is, met een buurman of zelfs met een persoonlijke coördinator die bereid is je te helpen met dagelijkse praktische dingen.

Iemand laten glimlachen is een bijzonder moment. "Elke dag ga ik wandelen met mijn buurvrouw. Haar man is overleden en ze is vaak alleen. Nu weet ik dat ze uitkijkt naar onze wandeling, omdat ze zo haar gedachten even kan verzetten," vertelt ze.

Veel mensen hebben de grootste moeite om het geluk van hun jeugdjaren terug te vinden. Een onverwachts bezoekje, een gezellig kopje thee, een wandeling in het dorp: wij kunnen allemaal een beetje menselijke warmte geven aan de mensen die het het meeste nodig hebben. Je kan mooie herinneringen delen, terugdenken aan de gekste momenten in je leven, nieuws over je kinderen vertellen, praten over actuele gebeurtenissen en lachen om je laatste blunders.

Geluk komt niet vanzelf. Geluk maak je zelf.

3. Denk aan je geluk en koester het

Denk nog eens aan de - kleine of grote - gelukkige momenten die je in de loop van de dag hebt beleefd, voor je gaat slapen. Je kan zelfs een lijstje opstellen zodat je weer kan glimlachen als je eens een dipje hebt. "Geluk is als een bij: het vliegt, maar je moet het niet wegjagen," zei Oscar Wilde ooit.

Geniet van je dag en van je 'kleine gelukjes'!