Dag van de Zorg

Op de Dag van de Zorg heeft Phil at Home extra aandacht voor het belang van thuiszorg. Thuisverpleging en thuishulp helpen onze senioren niet alleen om langer thuis te wonen, maar geven ook een boost aan hun mentale gezondheid. Verzorging, hulp bij de boodschappen of een oprechte babbel: thuiszorg verhoogt de mentale draagkracht.

Op zondag 21 maart zetten tientallen zorginstellingen hun deuren open voor het grote publiek. Verpleeg- en zorgkundigen uit ziekenhuizen en zorginstellingen worden in de bloemetjes gezet, maar ook het onomstootbare belang van thuisverpleegkundigen en thuishulp wordt op die dag nog maar eens aangetoond. Want die thuishulp gaat verder dan het puur fysieke aspect. Ze is ook belangrijk voor het geluksgevoel en de mentale gezondheid van senioren. Gestructureerde thuishulp op maat zorgt ervoor dat langer thuis wonen geen ‘mission impossible’ is.

De 70-jarige Jos woont met zijn tien jaar oudere echtgenote Lisette in Drongen. Sinds deze zomer doet Jos een beroep op thuisverpleging. Twee keer in de week komt thuisverpleegkundige Isabelle langs om zijn diabetes op te volgen. Dankzij die hulp kan het koppel met een gerust hart thuis blijven wonen. “Zonder de bezoekjes van Isabelle zou ik me niet gerust voelen en zou ik voor het minste naar de huisdokter hollen”, vertelt Jos terwijl hij gemberthee zet en naar de flemende kat kijkt die verwachtingsvol rond zijn benen manoeuvreert. “We hebben bovendien iemand die ons helpt met klusjes in en rond het huis. Harry is een handige klusjesman die ons werd aangeraden door Phil at Home. Vorige week heeft hij een tak afgezaagd die op de dakgoot van het tuinhuis rustte en straks komt hij kijken naar onze haperende boiler. Ik kan er nog wat van bijleren (lacht).”

Het spreekt voor zich dat thuisverpleging en op maat gemaakte hulp aan huis van onschatbare waarde zijn voor het algemeen welzijn van thuiswonende ouderen. Als je je door de juiste mensen en de juiste technologische snufjes laat omringen, is er maar één logische optie: genieten van het leven thuis, zoals je het al zo lang kent, in alle comfort. “Daarom hebben we ons onlangs een veiligheidshorloge aangeschaft”, vult Jos aan. “Als ik een fietstochtje naar de bakker maak, zo’n twee kilometer hier vandaan, zorg ik er altijd voor dat ik mijn horloge draag. Als ik plots zou vallen of me onwel voel, hoef ik maar op de knop te drukken om met de zorgcentrale in contact te staan. Dat besef geeft me rust in mijn hoofd.”

De Dag van de Zorg is het uitgelezen moment om alle thuisverpleegkundigen, poets- en thuishulpen in de welverdiende bloemetjes te zetten. Thuishulp is een belangrijk onderdeel van ons mooi uitgebouwd zorgsysteem, en het belang ervan zal alleen maar toenemen. Langer thuis wonen wordt de norm, en dat is een pak haalbaarder met de juiste hulp.

Zingt u op 21 maart ook luidkeels mee 'Ik hou van U ' ?