Alledaagse dingen zijn voornaamste oorzaak van brand

Het zijn heel gewone en dagelijkse dingen in huis die meestal brand veroorzaken. Wilt u brand voorkomen, dan is het belangrijk dat u weet wat die voornaamste oorzaken zijn. We zetten ze daarom even voor u op een rijtje. (Bron: Info brochure ibz - BeSafe Brandveiligheid voor ouderen: nooit te laat om er aan te beginnen)

Roken, koken en elektrische apparaten zijn de belangrijkste oorzaken van brand.

Dit zijn de voornaamste oorzaken van brand en hoe u die best kan voorkomen.

1. Binnen in het huis

Dit is duidelijk de top 3:

1. Roken
2. Koken
3. Elektrische apparaten        

Een aantal tips om brand te voorkomen:

1. Rook niet als u slaperig bent, medicijnen hebt genomen waar u slaperig van wordt of alcohol hebt gedronken.

Het is ook veiliger om niet in bed te roken of tijdens het gebruiken van medische zuurstof.

2. Blijf bij uw potten en pannen als u kookt. Vermijd ook loshangende kleren, vooral bij een gasvuur.

Onbewaakte potten en pannen kunnen oververhitten en uiteindelijk beginnen branden.

TIP: gebruik een kookwekker.
 

3. Gebruik alleen elektrische toestellen met een veilig snoer. Schakel toestellen die u niet gebruikt volledig uit, zelfs als u de ruimte maar kort verlaat. Denk hierbij aan uw tv, radio, kookvuur, … 

Sommige apparaten gaan over in slaapstand - er brandt dan nog een lampje - en zijn dus niet volledig uitgeschakeld. Trek desnoods de stekker uit. Sluit niet te veel toestellen aan op hetzelfde stopcontact of dezelfde stekkerdoos. Koppel nooit verschillende stekkerdozen achter elkaar. Laad elektrische toestellen alleen op wanneer u thuis bent en alleen overdag. Vooral telefoons, computers, elektrische fietsen, enz. raken gemakkelijk oververhit bij het opladen. Het is ook beter om uw wasmachine en droogkast alleen overdag te gebruiken en als u thuis bent.

4. Maak regelmatig uw huishoudtoestellen schoon: (microgolf) oven, broodrooster, afzuigkap en wasmachine. Etens- en vetresten kunnen brand veroorzaken.

Reinig ook de filter van uw droogkast na elk gebruik. De hete stofresten kunnen beginnen branden, zelfs wanneer uw toestel niet meer aan staat.

5. Wees voorzichtig met elektrische verwarmingstoestellen, zeker in kleine ruimten zoals de badkamer. Leg er niets op en plaats ze ver genoeg van brandbare voorwerpen.   

Keuken: zorg er altijd voor dat er niks brandbaars, zoals handdoeken en kookboeken, in de buurt van uw kookvuur komt. Let ook op uw eigen kleren.

 

TIP: gebruik een frietketel en geen kookpot met olie. 
 

Woonkamer: let erop dat er niks brandbaars in de buurt van een verwarmingstoestel of open haard staat. Laat brandende kaarsen niet onbewaakt achter. Kaarsen met een ledlampje zijn een veilig alternatief.

Slaapkamer: gebruik een elektrisch deken altijd zoals het in de gebruiksaanwijzing staat. Gebruik het deken niet als het opgeplooid is en schakel het uit voor u gaat slapen.

Badkamer: verwarmingstoestellen op gas of petroleum hebben voldoende verluchting nodig. Stop dus niet alle kieren dicht. Anders bestaat er gevaar voor CO-vergiftiging.

Hal of gang: hou de hal en gang vrij van obstakels. Om ’s nachts genoeg te kunnen zien, kunt u een lednachtlampje gebruiken.
 

TIP: elektriciteitskasten hebben tegenwoordig automatische zekeringen en een differentieelschakelaar en dat is meestal verplicht. Die beveiligen tegen elektrocutie en kortsluitingen. 

 

Berging en stookplaats: berg gevaarlijke producten altijd op in een afgesloten kast of in het tuinhuis. U herkent ze aan de (nieuwe) gevaarsymbolen. U kunt hier beter geen propaan- of butaanflessen opslaan. Bij een lek zakken deze gassen naar beneden en ontsteken bij de minste vonk.  Laat uw verwarmingsinstallatie regelmatig controleren en reinigen door een vakman. Een slecht werkende installatie kan leiden tot CO-vergiftiging en zelfs tot brand.
 

TIP: Phil at Home zorgt ervoor dat je verwarmingsinstallatie regelmatig wordt gecontroleerd en gereinigd door professionele mensen.

• Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen.

• Laat uw verwarmingsketel op stookolie jaarlijks onderhouden.

• Laat uw verwarmingsketel op gas tweejaarlijks (in Vlaanderen) en driejaarlijks (in Wallonië en Brussel) onderhouden. 

Ook aparte verwarmingstoestellen zoals een petroleum- of pelletkachel laat u beter regelmatig onderhouden.

TIP: Phil at Home helpt u met het onderhoudsplan van het huis: jaarlijkse controle van de mazouttank, gasinstallatie, verwarmingsketel, ...
 

2. Buiten het huis 

Gebruik een barbecuestel enkel buiten. Gebruik geen brandversnellers zoals spiritus. Dat kan voor steekvlammen zorgen en ernstige brandwonden. Vul uw grasmaaier niet met benzine als hij warm staat: de benzinedampen kunnen ontvlammen door de warmte.

 

3. Schoorsteenbrand

Iedereen die stookt met hout, kolen of stookolie (mazout) in een kachel, open haard of centrale verwarming kan een schoorsteenbrand krijgen. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat uw schoorsteen voldoende trekt.

TIP: laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen door een bekwaam vakman. Phil at Home regelt dat graag voor u.

Gebruik enkel loofhout dat droog en onbehandeld is. Kies het juiste toestel voor de ruimte die u wilt verwarmen. Te grote toestellen geven meer roetafzetting als u ze op een lagere stand zet.