24 tot 40% van +65 vallen minstens eenmaal per jaar - tips die u rechtop houden

Uw zelfstandigheid is belangrijk voor u, en terecht! Want niets is aangenamer dan te kunnen blijven genieten van het comfort van uw huis en uw vrijheid. Het is dan wel noodzakelijk dat u goed ter been blijft. Daarom geven we u enkele tips om valpartijen thuis te voorkomen.

Valpartijen vermijden is mogelijk. Identificeer de risico's en aanvaard uw grenzen.

Uit cijfers blijkt dat 24 tot 40% van de thuiswonende 65-plussers minstens eenmaal per jaar valt, waarvan 21 tot 45% herhaaldelijk. Gezien het aandeel 65- plussers in Vlaanderen tegen 2060 zal toenemen tot 25%, zal waarschijnlijk ook het aantal valincidenten stijgen. Bovendien verhogen factoren zoals hoge leeftijd en cognitieve stoornissen het valrisico. Het valrisico bij ouderen met dementie loopt op tot 72% op jaarbasis, waarvan 39% herhaaldelijk valt.  Een val heeft vaak fysieke gevolgen. De meest voorkomende kleine letsels zijn weefselbeschadiging (open huidwonde) (8-72%) en distorsie (3–18%). Meer ernstige letsels zijn hoofdtrauma (1-4%) en fracturen (2-16%), waaronder heupfracturen (2- 5%).

 

Uw zelfstandigheid is belangrijk voor u, en terecht! Want niets is aangenamer dan te kunnen blijven genieten van het comfort van uw huis en uw vrijheid. Het is dan wel noodzakelijk dat u goed ter been blijft. Daarom geven we u enkele tips om valpartijen thuis te voorkomen. In de eerste plaats is het belangrijk om de risico's te identificeren en de gepaste maatregelen te nemen.

De preventie van valpartijen bij ouderen thuis steunt op drie hoofdassen, die elkaar soms overlappen.

 • het individu
 • het gedrag
 • de omgeving

 

Het individu, een kwestie van grenzen                   "Ik ben te oud om te sporten."

Verminderd zicht, tragere reflexen, verlies van evenwicht, ... Allemaal dingen die onvermijdelijk lijken, maar het niet noodzakelijk zijn. Door zo veel mogelijk actief te blijven, versterkt u uw spieren, verbetert u uw evenwicht en behoudt u uw flexibiliteit. Dit zijn essentiële elementen in het kader van valpreventie bij ouderen!

Onze tips die u rechtop houden

 1. Beweeg regelmatig, ongeacht de intensiteit: wandelen, yoga, tai chi, zwemmen, ...
 2. Als u een bril draagt, maak hem dan regelmatig schoon.
 3. Overweeg ook om stevige schoenen te dragen die uw voeten goed ondersteunen.

Het gedrag, een kwestie van de juiste mentaliteit    "Een wandelstok? Dan lijk ik echt op een oudje!"

Slechte leefgewoonten kunnen de aftakeling van lichaam en geest bevorderen. Alcohol, tabak en ongezonde voeding zijn de belangrijkste factoren die u zelf in de hand hebt. Daarnaast zijn er uw beperkingen. Het is belangrijk dat u uzelf goed inschat.

Onze tips die u rechtop houden

 1. Eet gezond en beperk het alcoholgebruik.
 2. Neem geen onnodige risico's en wees voorzichtig als u voor het eerst een activiteit beoefent.
 3. Weiger geen hulp waarmee u uw zelfstandigheid kan behouden.

 

De omgeving, een kwestie van waakzaamheid                             "Dit is mijn huis, ik ga heus niet vallen, ik ken het door en door."

Wist u dat 2 op de 3 valpartijen thuis gebeuren? Er zijn verschillende en uiteenlopende risico's: onvoldoende verlichting, tapijten, rondslingerende voorwerpen, gladde oppervlakken enz. Een paar eenvoudige maatregelen kunnen wonderen doen en valpartijen thuis voorkomen.

Onze tips die u rechtop houden

 1. Maak tapijten zo mogelijk vast aan de vloer en leg een antislipmat in de badkamer.
 2. Maak gangpaden vrij en laat voldoende ruimte tussen de meubels om te bewegen.
 3. Zorg voor voldoende verlichting en laat geen kabels of voorwerpen rondslingeren op de grond ...

 

Hulp nodig?

Zoals u merkt, omvat valpreventie bij ouderen veel aspecten. En hoewel u met een paar eenvoudige handelingen en maatregelen bepaalde risico's duidelijk kan verminderen, is voor andere risico's externe hulp nodig. Doe wat u zelf kan. Voor de rest kan u een beroep doen op vrienden, familie of professionals. Diensten zoals Phil at Home kunnen uw leven eenvoudiger maken: renovatie van uw interieur, onderhouds- of herstellingswerken, beveiligingssystemen, noodknoppen, ... Er staat geen prijs op uw zelfstandigheid!